post_Belastingplannen 2024

Belastingplannen 2024

Verhoging arbeidskorting

Een van de maatregelen uit het koopkrachtpakket is het verhogen van de arbeidskorting. De maximale arbeidskorting wordt 5.553 euro.

 

Afbouw inkomensafhankelijke combinatiekorting

Op basis van het Belastingplan 2023 zou de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) per 2025 worden afgeschaft. Deze uitfasering is nu aangepast in het Belastingplan 2024, om beter in de pas te lopen met de aanpassingen van het kinderopvangstelsel. Het bedrag van de IACK zal voor alle gerechtigden met ingang van 2027 in negen jaar worden afgebouwd naar nihil. Hiermee zal de IACK in 2035 volledig uitgefaseerd zijn.

 

Box 2: twee schijven 24,5 procent en 33 procent

Het huidige box 2-tarief bedraagt 26,9 procent. Per 2024 krijgt box 2 twee schijven. De eerste schijf belast tot 67.000 euro aan box 2-inkomsten per persoon tegen een tarief van 24,5 procent en voor de tweede schijf geldt een tarief van 331 procent over het meerdere.

 

Verlaging zelfstandigenafrek

Net als vorig jaar wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd. De zelfstandigenaftrek, een aftrekpost voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen, wordt in 2024 verlaagd met € 1.280,-. Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek dus €3.750,-.

 

Verlaging MKB vrijstelling

De MKB vrijstelling voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen wordt verlaagd van 14% naar 12,7%. Het vrijstelde gedeelte van de winst wordt dus minder.

 

Aftrek Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagd

Vanaf 1 januari 2024 wordt het aftrekpercentage van de Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagd naar 40% (2023: 45,5%). Vanaf 2025 wordt daarentegen het budget voor de EIA structureel verhoogd.

 

Maximumbedrag excessief lenen verlaagd

Per 1 januari 2024 daalt het maximumbedrag voor de regeling excessief lenen van 700.000 euro naar 500.000 euro. Wanneer het totaal aan schulden op peildatum meer bedraagt dan dit maximumbedrag dan wordt het meerdere als fictief regulier voordeel belast in box 2.

 

Meer informatie?

Uiteraard staan wij graag voor je klaar om je te voorzien van kennis en advies. Mail of bel ons gerust.

De boekhouder die je begrijpt

Je kent ze wel, de administratiekantoren waar je een nummertje bent. Advies kost extra, je voelt je altijd dom en ze vragen nooit hoe het met je kinderen gaat.

Zo zijn wij gelukkig niet.

We kennen al onze klanten persoonlijk en maken graag tijd voor een gesprek – over fiscale mogelijkheden, financiële beslissingen en over jou. En we maken je boekhouding simpeler dankzij heldere uitleg en handige online tools. Je zou het bijna leuk gaan vinden.

Over ons

Onze ervaringsverhalen

Else Arkes – Ervaring Hardenberg

Ik heb heel weinig tot niets met ‘cijfers’. Toen ik uit loondienst ging om als zelfstandige aan de slag te gaan, ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij op administratief en financieel gebied kan helpen. Via Google kwam ik bij Ronald uit en na een prettige kennismaking, besloot ik het all-in pakket voor de boekhouding en financieel advies af te nemen. De persoonlijke aanpak, laagdrempeligheid en het complete pakket spreken mij erg aan. Ik kan met al mijn vragen bij Ronald terecht en hij geeft snel antwoord in begrijpelijke taal 😊.  Het geeft mij een gerust gevoel dat mijn financiële zaken goed geregeld zijn.   Else Arkes Coaching www.elsearkes.nl

Alle ervaringsverhalen