Prinsjesdag en wijzigingen voor ZZP-ers per 2023

 

 

Zelfstandigenaftrek

Het kabinet wil de afbouw van de zelfstandigenaftrek versnellen. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2023 met stappen van 650 euro per jaar teruggebracht tot 1.200 euro in 2030. Zelfstandigen worden gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting.

Afschaffen Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Vanaf 1 januari 2023 mag de FOR niet meer fiscaal gefaciliteerd worden opgebouwd. De oudedagsreserve is voor ondernemers om een deel van hun winst te gebruiken voor hun pensioen. Met het afschaffen wil het kabinet voorkomen dat ondernemers de FOR gebruiken om belastinguitstel te krijgen.

Afschaffen vrijstelling bpm bestelauto’s ondernemers

De vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers wordt afgeschaft. De vrijstelling voor emissievrije bestelauto’s blijft bestaan. Ondernemers moeten dus straks ook belasting (bpm) betalen wanneer zij een bestelauto kopen. Verder wil het kabinet dat ook de motorrijtuigenbelasting voor deze bestelauto’s wordt verhoogd.

Winstgrens vennootschapsbelasting (VPB) wordt verlaagd

Het kabinet wil de grens voor het lage tarief in de VPB verlagen van € 395.000 winst naar € 200.000. Het lage tarief van 15% gaat omhoog naar 19%. Bedrijven met een winst vanaf € 200.000 betalen vanaf 2023 het hoge tarief. Deze gaat omhoog van 25% naar 25,8%.

Overdrachtsbelasting niet-woningen (box 3 of zakelijk)

De overdrachtsbelasting voor aanschaf bedrijfspanden én afschaf van woningen door rechtspersonen en particulieren die niet zelf langdurig in de woningen gaan wonen wordt per 2023 verhoogd van 8% naar 10,1%
De overdrachtsbelasting op eigen woning blijft 2%, tenzij je starter bent tussen 18 en 35 jaar. Dan is onder bepaalde voorwaarden de overdrachtsbelasting 0%.

Box 2: twee schijven per 2024

Per 2024 krijgt box 2 twee schijven: de eerste schijf van 26 procent voor de eerste 67.000 euro aan box 2-inkomsten per persoon en de tweede schijf van 29,5 procent over het meerdere.

Informatie of hulp nodig?

Neem contact met ons op per telefoon 06-27348653 of per mail info@windadministraties.nl

 

 

Disclaimer
Hoewel bij de samenstelling van deze samenvatting van de wijzigingen uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor onvolledigheden of onjuistheden. Vanwege het brede en algemene karakter van dit kennisdocument, is deze niet bedoeld om alle informatie te verschaffen die noodzakelijk is voor het nemen van financiële beslissingen. Neem daarvoor altijd eerst contact op met uw adviseur of boekhouder.

 

 

De boekhouder die je begrijpt

Je kent ze wel, de administratiekantoren waar je een nummertje bent. Advies kost extra, je voelt je altijd dom en ze vragen nooit hoe het met je kinderen gaat.

Zo zijn wij gelukkig niet.

We kennen al onze klanten persoonlijk en maken graag tijd voor een gesprek – over fiscale mogelijkheden, financiële beslissingen en over jou. En we maken je boekhouding simpeler dankzij heldere uitleg en handige online tools. Je zou het bijna leuk gaan vinden.

Over ons

Onze ervaringsverhalen

Kymco Enjoy Hardenberg

Wind administraties doet voor mij de zakelijke administratie. Ik ben zeer tevreden over de manier van werken, Ronald is een professional die makkelijk te benaderen is en het werk naar de wens van de klant uitvoert.

Alle ervaringsverhalen